Adattár

Debreceni Egyetem Néprajzi Intézetének Archívuma (DENIA)

A Néprajzi Tanszék 70 éves fennállása során folyamatosan megjelölte főbb kutatási régióit, amelyhez az oktatók egyéni kutatása és a hallgatók munkái is kapcsolódtak. Az eddig kutatott területek között Zemplén, Szatmár, Hortobágy és Gömör, valamint a Fekete-Körös völgye szerepelt, mely kutatások, terepgyakorlatok során felgyűlt nagy mennyiségű primer anyag adattárba rendezve alkotja a tanszék kutatói gyűjteményeit. A DENIA több mint 4000 tételt tartalmaz, melyek cédulák, dolgozatok, interjúk, OTDK dolgozatok, tanulmányok formájában elérhetőek. A DENIA részét képezi a tanszék hallgatói által írt tetemes mennyiségű szakdolgozat, illetve a kiemelkedő munkákat tükröző disszertációk is. A tanszék kutatásai, terepmunkái során készített fényképeket a FOTÓTÁR őrzi, mely a Kárpát-medence népeinek anyagi kultúráját, mindennapi tevékenységeit, szokásait örökíti meg. Fotótárunk mintegy 1400 gyűjtési körben tartalmaz több tízezer fényképet.

Debreceni Egyetem Néprajzi Tanszékének Gömöri Archívuma (GA)

A Gömöri Archívum a DENIA-ból vált ki, mely adattár szigorúan a gömöri térséghez kapcsolódó kutatások anyagait őrzi. A Gömöri Archívum első bejegyzéseit 1952/1953-ból származó gyűjtések adják, az Archívum törzsanyaga azonban az 1970-es években meginduló kollektív intézeti Gömör-kutatás eredményeként gyarapodott jelentősen. Erre alapozva, valamint Ujváry Zoltán (1932–2018) professzor munkássága lévén született meg a Néprajzi Tanszék Gömör Néprajza című kötetsorozata, mely 61 megjelent műből áll. Szintézisként készült el a Gömör Néprajza négy vaskos kötete.

 

Frissítés dátuma: 2018.08.16.


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.