Történelmet írnak a doktoranduszok

2021, július 8 - 13:00
Csaknem félszáz résztvevő jelentkezett a „Conferentia Debreceniensis Doctorandorum Iuvenum” konferenciára, amelyet első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal rendez ősszel a Debreceni Egyetem (DE) Bölcsészettudományi Kar (BTK) Történelmi és Néprajzi Doktori Iskolája.

A tudományos eseményre ókorral, középkorral és koraújkorral foglalkozó doktoranduszok és doktorjelöltek jelentkezését várták a szervezők, akik így lehetőséget teremtenek a tudományos pályájuk elején járó fiataloknak kutatási eredményeik bemutatására.

A konferenciára hat felsőoktatási intézmény doktori iskoláiból – Debreceni Egyetem (Történelmi és Néprajzi Doktori Iskola), Eötvös Loránd Tudományegyetem (Történelemtudományi Doktori Iskola, Irodalomtudományi Doktori Iskola), Eszterházy Károly Egyetem (Történelemtudományi Doktori Iskola), Pázmány Péter Katolikus Egyetem (Történelemtudományi Doktori Iskola), Pécsi Tudományegyetem (Interdiszciplináris Doktori Iskola), Szegedi Tudományegyetem (Történelemtudományi Doktori Iskola, Irodalom- és Kultúratudományi Doktori Iskola) – 42 hallgató jelezte részvételi szándékát. Az előadók közül hárman külföldi doktoranduszok, így számukra külön angol nyelvű szekciót alakítanak ki.

A kétnapos októberi konferencián régészeti, irodalom-, művészet- és művelődéstörténeti, a középkori Magyarország külkapcsolatait, a török elleni küzdelmet bemutató, továbbá kora újkori város- és társadalomtörténeti, illetve diplomáciatörténeti témájú előadások hangzanak el.

- A hazai tudományos életben egyre markánsabban jelentkezik az a törekvés, hogy a pályájuk elején járó doktoranduszok, illetve a PhD-fokozatszerzés előtt álló doktorjelöltek konferencián mutassák be legújabb kutatási eredményeiket a szakma jeles képviselői előtt. A „Conferentia Debreceniensis Doctorandorum Iuvenum” egyedülálló kezdeményezés, hiszen ez az első alkalom, hogy három nagyobb történelmi korszakot felölelő doktoranduszkonferenciát rendez egy felsőoktatási intézmény – mondta el a hirek.unideb.hu portálnak Bárány Attila, a DE BTK Történelmi és Néprajzi Doktori Iskola vezetője.

Az elhangzott előadások anyagát a tervek szerint kötet formájában is megjelenteti a Debreceni Egyetem.

Sajtóiroda - BZs


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.