II. Ilyés Zoltán Emlékkonferencia

2019, február 5 - 14:00
Tudományos vándorkonferencia Ilyés Zoltán emlékének

2018. november 23-án a Debreceni Egyetemen megrendezésre került ’A táj és a kultúra’ címmel a II. Ilyés Zoltán Emlékkonferencia. A vándorkonferencia a Magyar Tudomány Ünnepe keretében a Néprajzi Tanszék és a MTA–DE Néprajzi Kutatócsoport főszervezésében, illetve a Miskolci Egyetem Kulturális és Vizuális Antropológiai Tanszék, valamint az MTA Kisebbségkutató Intézet társszervezésében valósult meg azzal a céllal, hogy a közelmúlt egyik jeles és sajnálatosan fiatalon elhunyt társadalomtudósának, Ilyés Zoltánnak munkásságáról méltó módon emlékezzen meg halálának harmadik évfordulója alkalmával.

Az emlékkonferencia másik célja, hogy szakmai teret biztosítson a fiatalabb tudósgeneráció és a PhD hallgatók számára annak érdekében, hogy Ilyés Zoltán tudományos érdeklődését meghatározó témákon keresztül lehetőséget teremtsen az életmű újragondolására.

Az ország számos neves intézménye – többek között az MTA, a Miskolci Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem és a Pannon Egyetem – képviseltette magát a rendezvényen, de a határon túlról is érkeztek a megemlékezésre a KAM – Regionális és Antropológiai Kutatások Központból.

Az emlékkonferencia megnyitó beszédét Prof. Dr. Bartha Elek, a Debreceni Egyetem oktatási rektorhelyettese tartotta. Kotics József a Miskolci Egyetem Antropológiai és Filozófiai Intézet igazgatója köszöntő beszédében az Ilyés Zoltánnal folytatott közös munkavégzésről és a tanszéket ért pótolhatatlan veszteségről emlékezett.

Ezt követően Biczó Gábor a Debreceni Egyetem Gyermeknevelési és Gyógypedagógia Kar tudományos dékánhelyettese szólt a jelenlévőkhöz. Köszöntőjében külön kitért az esemény szakmai jelentőségére és a konferencián a fiatal, doktori képzésben részt vevő hallgatók nagy számban történő jelentkezésének fontosságára. A konferencia megnyitó fontos részeként hangzott el Peter Braun, a Jénai Egyetem professzorának videó üzenetként elhangzott köszöntése, amelyben az Ilyés Zoltánnal a kétezres évek elején végzett közös kutatások életpályájára gyakorolt jelentőségéről szólt.

Az esemény nyitórészét a „Tág a világ” című konferencia-kiállítás megnyitója zárta. A kiállítás alapkoncepciója, hogy a nézők bepillantást nyerjenek Ilyés Zoltán életébe és munkásságába. A kiállítás vezérfonalát egy 1993-ban keletkezett önéletrajza adta. Ehhez kapcsolódóan láthatóvá vált miként formálódott és alakult Zoltán személyisége, fejlődött a földrajz, a természet, a táj és a kultúra iránti érdeklődése, és elhivatottsága egészen fiatal korában milyen úton alakult ki. A kiállítás záró részében Ilyés Zoltán Gyimesben készült felvételein keresztül a résztvevők rálátást nyerhettek tudományos érdeklődésének főbb témaköreire is.

A konferencia második szakaszában az előadásokat személyes emlékező percek tagolták, amikor Ilyés Zoltán egykori közeli munkatársai, barátai idézték fel a közös munkát és az ehhez kapcsolódó emlékeket.

A konferencia formális zárásaként Keményfi Róbert a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kar dékánjaként és a Néprajzi Tanszék vezetőjeként a vendéglátó intézmény részéről mondott köszönetet az előadóknak.

Szabó Henriett

szervező


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napján hatályba lépett Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ