4. Partiumi Konferencián vettek részt tanszékünk hallgatói

2019, november 18 - 11:00

2019. november 8-án a Partiumi Keresztény Egyetem szervezésében megvalósuló 4. Partium Konferencián a Hatvani István Szakkollégium nemrég megalakult Néprajztudományi Szakcsoportjának több tagja tartott előadást. Két szekcióban; a néprajzi és nyelvtudományi, illetve a történettudományi szekcióban is bemutakoztak a Debreceni Egyetem néprajzos hallgatói.

Hegedűs Edit (témavezetője dr. Kavecsánszki Máté) előadásában a magyarországi csipkék 20. századi történetével foglalkozott, kiemelve néhány, meghatározott időpontban kialakított fajtát. Ezek után áttért a korszak különböző csipkekészítési lehetőségeire, végül pedig a modernitás nyújtotta új eszközökről beszélt.

Kusnyir Krisztina Az indie stílus elemzése egy debreceni fogyasztói csoport vizsgálatán keresztül (témavezetője dr. Kavecsánszki Máté) című előadásában a poszt szubkulturális csoportosulásként értelmezhető ’indie’ stílust (’independent’) mutatta be, kitérve annak ruházkodás- és stílusbeli jellegzetességeire, illetve területi és történeti sajátosságaira. Rávilágított az Indieland nevű használtruha bolt (Debrecen) közösségszervező mivoltára, és kitért az eddigi eredmények további felhasználási lehetőségeire.

Kutasi Imre (témavezetője dr. Kavecsánszki Máté) az öreg hajdúvárosok tanyáinak kialakulását – a korábbi kutatások, levéltári források és a katonai felmérések segítségével - mutatta be Hajdúnánás példáján. Mivel a magyar tanyakutatás egyik legkiemelkedőbb alakja Erdei Ferenc e területet az elmaradott tanyák vidékéhez sorolta, ezért a város tanyásodásának bemutatásán túl kísérletet tett a megkésettség okainak felderítésére is.

Vadász Márton egy bihari falu, Váncsod társadalomszerkezetét mutatta be a török hódoltság végétől a jobbágyfelszabadításig. (témavezetője dr. Kavecsánszki Máté) Előadásában hangsúlyos szerepet kapott a kisnemesség élete és szerepe a település életében.

Nagy Gergő (témavezetője dr. Kavecsánszki Máté) a magyarországi Érmellék Árpád-és középkori településhálózatáról és az elpusztult településekről beszélt. Kutatási témájának keretében interdiszciplináris szemlélettel, a néprajz, történettudomány és a régészet módszertanának ötvözésével kísérli meg a középkorban és kora újkorban elpusztult érmelléki falvak lokalizációját.

A konferencián hallott előadások és kutatások eredményei megerősítettek mindenkit abban, hogy más tudományok felé nyitással, több szempont figyelembevételével szélesíthetjük ismereteinket, tágíthatjuk rálátásunkat saját kutatási területünkre, ezáltal még tovább tökéletesíthetjük munkánkat.

Vadász Márton

A fényképeket készítette: Kőrösi Zoltán


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.