Tanszékünk hallgatói is részt vettek a Hungarikum táborban Kalocsán

2022, augusztus 10 - 20:00
2022. július 4-10 között Kalocsán nyári gyűjtési gyakorlaton vettek részt tanszékünk hallgatói.

Hungarikum tábor Kalocsán

2022. július 4-10 között a tanszékünk négy fős csoportja bekapcsolódott a Magyar Néprajzi Társaság és az ELTE Néprajzi Tanszék közös nyári gyűjtési gyakorlatába. A kutatás helyszíne Kalocsa volt, ahol a helyi szakmai együttműködő partner a Viski Károly Múzeum és igazgatója Romsics Imre volt.

Az egy hétig tartó gyűjtőtábor során a Debreceni Egyetem hallgatói a kalocsai hungarikumok témakörében három „pingáló asszony” életútján keresztül vizsgálták a kulturális örökség átadás-folyamatának sajátosságait. A kutatás célja annak a feltárása volt, hogy a személyes életútnak milyen szerepe van a pingáló szakmai tevékenységének alakulásában, miként befolyásolja ezt a családi háttér, a hagyományőrzés hogyan alakította a vizsgált személyek pályafutását.

Az elsősorban interjútechnikára épülő kutatáson a hallgatók a vizuális adatrögzítés (fotó, videó) módszerét is alkalmazták.

A kutatómunkát kiegészítette olyan helyi intézmények meglátogatása, mint a Kalocsai Porcelán Manufaktúra, a Paprika kiállítóház, egy helyi fazekasműhely és a Népművészeti Tájház megtekintése.

A kutatás záróeseményére, az első Hungarikum gyűjtőtábor zárókonferenciájára szombaton került sor. A konferencia lehetőséget adott arra, hogy a magyar etnográfiai élet jeles szakemberei a Hungarikumok kutatásában végzett eredményeiket bemutassák. A konferencia fontos részét képezte a gyűjtőtáborban végzett kutatásokat ismertető hallgatói poszter előadások sorozata, ami bizonyította, hogy a terepkutatás a kortárs etnográfiai vizsgálatok legfontosabb színtere.

A Néprajzi Tanszék nevében a hallgatói csoportot vezető és szervező oktató, Szabó Henriett A kulturális örökség hatása az etnikai együttélés folyamataira: a nagyecsedi magyar és oláh cigány tánchagyomány címmel tartott előadást.

A konferencián A székely kürtőskalács címmel tartott előadást Pozsony Ferenc, a Debreceni Egyetem Néprajzi Tanszékének professzora.

A Debreceni Egyetemet képviselő hallgatók: Papp Bernadett Kitti, Vadász Márton és Vona Zoltán.

Ezúton is köszönjük a szervezőknek, különös tekintettel Bali Jánosnak a program főszervezőjének és Horváth Kingának a közös terepkutatás lehetőségét, ami jó alkalmat kínált a szakma különböző intézményei, szakemberei és hallgatói közötti kapcsolatok elmélyítésének.

 

             


Tisztelt Felhasználó!

 

A Debreceni Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja a rendelkezésére bocsátott, illetve birtokába jutott személyes adatok védelmét. Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Debreceni Egyetem a 2018. május 25. napjától kötelezően alkalmazandó Általános Adatvédelmi Rendelet alapján felülvizsgálta folyamatait és beépítette a GDPR előírásait az adatkezelési és adatvédelmi tevékenységébe. A felhasználók személyes adatait a Debreceni Egyetem korábban is teljes körültekintéssel kezelte, megfelelve az érvényben lévő adatkezelési szabályozásoknak. A GDPR előírásait követve frissítettük Adatvédelmi Tájékoztatónkat, amelyet az alábbi linkre kattintva olvashat el: Adatkezelési tájékoztató. DE Kancellária VIR Központ

A tájékoztatót megismertem.